Waarom is het aangeraden om 4 weken voor tot 12 weken tijdens je zwangerschap dagelijks 0,4 mg foliumzuur in te nemen? Dit is het antwoord.

Goed voor de baby

Slechts 5 op de 10 vrouwen start op tijd met het innemen van foliumzuur. Nochtans is dat absoluut aan te raden. Meteen na de bevruchting begint immers de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel bij je ongeboren baby vanuit de neurale buis. Daaruit ontstaan later de hersenen en het ruggenmerg. De neurale buis is een open sleuf die tijdens de eerste 6 weken van de zwangerschap dichtgroeit. Foliumzuur speelt een belangrijke rol in de correcte sluiting ervan. Dit proces is al voltooid bij de zesde zwangerschapsweek. Je lichaam heeft echter tijd nodig om die voorraad foliumzuur op te bouwen. Daarom is het aan te raden om minstens 4 weken voor je zwanger wenst te worden extra foliumzuur in te nemen (minstens een maand voor je met je voorbehoedsmiddel stopt).

Wetenschappelijke studies tonen aan dat foliumzuur innemen van minstens 4 weken voor je met je voorbehoedsmiddel stopt tot de 12e week van je zwangerschap, de kans op een kind met open ruggetje en andere neuraalbuisdefecten vermindert met minstens 50%.

Goed voor de moeder

Foliumzuur speelt ook een rol in het celdelingsproces en draagt bijgevolg bij tot de weefselgroei van de moeder tijdens de zwangerschap. Bovendien ondersteunt foliumzuur een normale bloedvorming. Tijdens de zwangerschap draagt foliumzuur bij tot het vergroten van de rode bloedcelmassa van de moeder, de vorming van de placenta en de groei van de foetus, baarmoeder en borsten. 

Goed voor je gezondheid

Ook als je niet zwanger bent, draagt foliumzuur bij tot een goede gezondheid. Het bevordert de normale werking van het immuunsysteem en normale psychologische functies zoals concentratie, leren, geheugen, redeneren en stressbestendigheid. Bovendien draagt foliumzuur bij tot de vermindering van vermoeidheid.

Vragen over foliumzuur en het gebruik ervan voor en tijdens je zwangerschap?

Vraag ernaar bij je dokter of apotheker! 
 

Gezond voor iedereen

Deel het met je netwerk via sociale media