Vier tips

Vier tips op een rij omtrent een goed gebruik van foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap

Start met dagelijkse inname van 0,4 mg foliumzuur vanaf je zwangerschapswens en hou dit vol gedurende het 1ste trimester van de zwangerschap!
Word je niet snel zwanger, blijf dan ­dagelijks je foliumzuur innemen!
Raadpleeg je arts als je zelf of een familielid al eerder een baby had met een open ruggetje of open schedel!
Vul je inname van foliumzuur aan met een gezonde en gevarieerde voeding!

Blogartikels voor een gezonde zwangerschap

Een open ruggetje. Wat is dat?

Spina bifida of een open ruggetje is een aangeboren aandoening die het gevolg is van een ontwikkelingsstoornis van het ruggenmerg en de wervelkolom . Deze afwijking komt voor bij ongeveer 0,45 op de 1000 zwangerschappen. Spina bifida wordt ook wel een neuraalbuisdefect genoemd. Naast spina bifida bestaan er nog andere neuraalbuisdefecten, zoals...
Lees meer

Foliumzuur innemen: begin op tijd!

Artsen en andere gezondheidsmedewerkers zijn het erover eens dat je foliumzuur het best inneemt voor en tijdens je zwangerschap. Zo verklein je het risico op een kindje met open rug of andere neuraalbuisdefecten met minstens 50%.
Lees meer

Wat zijn zwangerschapsstriemen en hoe vermijd je ze?

Zwangerschapsstriemen zijn een soort littekens die zichtbaar worden bij 90% van de zwangere vrouwen. Dit komt omdat de huid bij de meeste zwangerschappen te snel moet uitzetten. Daardoor gaan er binnenin scheurtjes vertonen die, eens ze genezen zijn, als littekens zichtbaar zijn op de huid. Maar kan je ze ook vermijden?
Lees meer

Daarom is foliumzuur goed bij zwangerschap!

Wie zwanger wil worden, doet er goed aan preventief (en dagelijks) 0,4 mg foliumzuur in te nemen. Je begint best al 4 weken voor je stopt met anticonceptie. Zo bouwt je lichaam voldoende reserve op. En dat is nodig, want het is niet alleen goed voor de baby, er zijn ook positieve effecten voor de moeder.
Lees meer

10 tips voor een gezonde zwangerschap

Dagelijks 0,4 mg foliumzuur innemen, is een eerste stap op weg naar een gezonde zwangerschap. Maar om de kans op een blakende baby te verhogen, neem je best ook de volgende adviezen ter harte.
Lees meer

Wat kan je doen tegen zwangerschapsjeuk?

Heb je tijdens de zwangerschap last van zwangerschapsjeuk (Prurigo gravidarum)? Je bent niet de enige. Volgens sommige bronnen krijgt tot 20% van de zwangere vrouwen er mee te maken. De jeuk kan bovendien samengaan met huiduitslag, maar dit is zeker niet altijd het geval. Hoe ontstaat zwangerschapsjeuk, op welk moment tijdens de zwangerschap treedt...
Lees meer

Zomers zwanger? Geniet ervan!

Ben je zwanger en komt de zomer eraan? Geniet dan van de zon, maar neem je voorzorgen. Hier vind je enkele tips om zwanger de zomer in te gaan.
Lees meer

Beter zwanger in de zomer of in de winter?

Of je nu zwanger bent in de zomer of in de winter. Elk seizoen heeft z’n voor- en nadelen. Hier vind je enkele tips om er bij koud én warm weer het beste van te maken en zorgeloos te genieten van je zwangerschap.
Lees meer

Zwanger en op reis gaan? Zo pak je het aan!

Mag je nog op reis gaan als je zwanger bent? Een vraag die veel vrouwen zich stellen. Voor de meeste zwangere vrouwen kan dit zeker, alleen vergt het wat extra voorbereidingswerk. We sommen enkele do’s en don’ts op zodat je met een gerust hart kan genieten van je vakantie.
Lees meer
Gezond zwanger worden

Gezond doorheen de zwangerschap, van wens tot wieg!

Fase 1: De zwangerschapswens

Start tijdig met foliumzuur, vanaf de wens

Folavit 0,4 Start

JOUW DAGELIJKSE DOSIS FOLIUMZUUR

Folavit 0,4 Start is een voedingssupplement dat 451 µg calcium-L-methylfolaat (equivalent aan 400 µg foliumzuur) per tablet bevat (200% referentie-inname).

  • 400 µg foliumzuur = 0,4 mg foliumzuur
  • 1 tablet per dag
  • Neem niet meer dan 1 tablet Folavit 0,4 Start per dag 
  • Buiten bereik van kinderen bewaren
  • Niet als vervanging van een gevarieerde en evenwichtige voeding en van een gezonde levensstijl gebruiken

Monopreparaat met actieve vorm van foliumzuur voor de zwangerschap

Deze actieve vorm is direct beschikbaar om zijn biologische functies uit te oefenen in tegenstelling tot foliumzuur dat eerst nog omgezet moet worden in ons lichaam.

Aanbevolen vanaf de zwangerschapswens

  • tot bevestiging zwangerschap, daarna overschakelen naar Folavit 0,4 Essential
  • of tot 3 maanden na bevruchting

Vegan logo  Ook geschikt voor vegetariërs en veganisten

Vrij verkrijgbaar in de apotheek.

Folavit 0.4 Start - verpakking

Folavit 0,4

Folavit 0,4 is een voedingssupplement dat 400 µg foliumzuur per tablet bevat (200% referentie-inname). 

  • 400 µg foliumzuur = 0,4 mg foliumzuur
  • 1 tablet per dag
  • Neem niet meer dan 1 tablet Folavit 0,4 per dag
  • Buiten bereik van kinderen bewaren
  • Niet als vervanging van een gevarieerde en evenwichtige voeding en van een gezonde levensstijl gebruiken

Aanbevolen vanaf de zwangerschapswens

  • tot bevestiging zwangerschap, daarna overschakelen naar Folavit 0,4 Essential
  • of tot 3 maanden na bevruchting

Vegan logo  Ook geschikt voor vegetariërs en veganisten

Vrij verkrijgbaar in de apotheek.

Folavit 0.4 productshot

Fase 2: Zwangerschap en borstvoeding

Ga verder met essentiële voedingsstoffen tot de wieg.

Folavit 0.4 Essential

JOUW DAGELIJKSE DOSIS FOLIUMZUUR, JODIUM, VITAMINE D3 EN OMEGA 3-VETZUUR (DHA)

Folavit 0,4 Essential is een voedingssupplement bestaande uit een tablet en een capsule.

  • De tablet bevat 451 µg calcium-L-methylfolaat (equivalent aan 400 µg foliumzuur; 200% referentie-inname) en 100 µg jodium (onder de vorm van kaliumjodide; 67% referentie-inname).
  • Calcium-L-methylfolaat is de actieve vorm van folaat. Deze actieve vorm is direct beschikbaar om zijn biologische functies uit te oefenen in tegenstelling tot foliumzuur dat eerst nog omgezet moet worden in ons lichaam.
  • De capsule bevat 20 µg of 800 I.E. vitamine D3 (400% referentie-inname) en 200 mg omega 3-vetzuur (DHA). Algen worden gebruikt als bron voor DHA in Folavit 0,4 Essential. Deze capsule bevat geen gelatine.
  • 1 tablet + 1 capsule per dag
  • Neem niet meer dan 1 tablet en niet meer dan 1 capsule per dag
  • Buiten bereik van kinderen bewaren.
  • Niet als vervanging van een gevarieerde en evenwichtige voeding en van een gezonde levensstijl gebruiken.

Essentiële voedingsstoffen tijdens de zwangerschap en borstvoeding

Aanbevolen vanaf bevestiging van de zwangerschap

  • mag tijdens de hele zwangerschap
  • en tijdens borstvoedingsperiode ingenomen worden

Vegan logo  Ook geschikt voor vegetariërs en veganisten

Vrij verkrijgbaar in de apotheek.

Folavit Essential - verpakking

Het belang van foliumzuur

thumbs-up

Foliumzuurtoediening verhoogt de folaatstatus van de vrouw.

Foliumzuurtoediening verhoogt de folaatstatus van de vrouw. Een lage folaatstatus van de zwangere vrouw is een risicofactor voor het ontstaan van neuraalbuisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus. Een neuraalbuisdefect is een aangeboren afwijking ten gevolge van een abnormale vorming van het centrale zenuwstelsel (bijvoorbeeld open ruggetje).

Meteen na de bevruchting start de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel bij je ongeboren baby vanuit de neurale buis. De sluiting van deze neurale buis is reeds voltooid bij de 6e zwangerschapsweek.

Daarom wordt aan alle vrouwen die een kind wensen aanbevolen om  ten minste één maand voor en tot drie maanden na de bevruchting dagelijks 400 µg foliumzuur in te nemen. Er bestaan nog andere risicofactoren voor het ontstaan van neuraalbuisdefecten zodat foliumzuurtoediening het optreden ervan niet volledig kan uitsluiten.

thumbs-up

Foliumzuur draagt bij tot de groei van vrouwelijk weefsel gedurende de zwangerschap.

Foliumzuur speelt een rol in het celdelingsproces en draagt bijgevolg bij tot de weefselgroei van de moeder tijdens de zwangerschap. Bovendien ondersteunt foliumzuur een normale bloedvorming. Tijdens de zwangerschap draagt foliumzuur bij tot het vergroten van de rode bloedcelmassa van de moeder, de vorming van de placenta en de groei van de foetus, baarmoeder en borsten. 

thumbs-up

Positieve effecten voor jou.

Foliumzuur is goed voor een normale werking van het immuunsysteem en normale psychologische functies zoals concentratie, leren, geheugen, redeneren en stressbestendigheid. 

Het belang van de andere voedingsstoffen

thumbs-up

Het belang van jodium

Jodium draagt bij tot een normale productie van schildklierhormonen en tot een normale werking van de schildklier. Voor zwangere vrouwen is de aanbevolen dagelijkse inname van jodium hoger omdat voldoende schildklierhormonen geproduceerd moeten worden om ook aan de behoeften van de foetus te voldoen.

thumbs-up

Het belang van vitamine D3

Het is aanbevolen dat zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven dagelijks extra vitamine D innemen om de hoeveelheid vitamine D die wordt doorgegeven aan het kind te verhogen.

thumbs-up

Het belang van omega 3-vetzuur (Docosahexaeenzuur (DHA))

De inname van docosahexaeenzuur (DHA) door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de ogen en hersenen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen. Docosahexaeenzuur (DHA) behoort tot de klasse van lange keten omega 3-polyonverzadigde vetzuren.

Het gunstige effect van DHA tijdens zwangerschap en borstvoeding wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse inname voor omega 3-vetzuren voor volwassenen, d.w.z.: 250 mg DHA en eicosapentaeenzuur (EPA).

family picture

Toen ik online las dat een lage foliumzuurconcentratie een risicofactor is voor bepaalde aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje, ben ik diezelfde dag nog langsgegaan bij de apotheek. Handig dat je geen voorschrift nodig hebt en dus niet per se een arts moet raadplegen. Als het gaat over de ontwikkeling van je baby dan twijfel je toch geen moment? Veel vrouwen zijn zich nog niet bewust van het belang van foliumzuur voor en tijdens hun zwangerschap. 

Mama Valentine

adult-baby

Het was een vriendin die mij voor het eerst over Folavit 0,4 vertelde. Ik eet gezond en gevarieerd waardoor ik dacht dat ik over genoeg bronnen van foliumzuur beschikte. Dit bleek echter niet te volstaan. Ik ben onmiddellijk gestart met Folavit 0,4 in te nemen en ik ben er pas mee gestopt na de eerste drie maanden van mijn zwangerschap. Het is gemakkelijk in te nemen want het is een klein pilletje en daarbij verdroeg ik het goed.

Mama Renée

baby-beach

Toen ik langsging bij de gynaecoloog en hem vertelde over onze kinderwens, raadde hij mij onmiddellijk aan om tijdig Folavit 0,4 in te nemen. Een maand voor ik gestopt ben met de pil te nemen, heb ik er een dagelijkse gewoonte van gemaakt om bij het ontbijt mijn nodige dosis Folavit 0,4 in te nemen. Onze dochter kwam gezond op de wereld. Geen idee of Folavit 0,4 hier nu ook voor iets tussen zat, maar ik nam liever het zekere voor het onzekere. 

Mama sophie

Veelgestelde vragen

Heb ik een voorschrift nodig voor foliumzuur?

Neen. Tabletten die 0,4 mg foliumzuur bevatten vallen onder de categorie voedingssupplementen en zijn zonder voorschrift verkrijgbaar in de apotheek. Het is echter altijd raadzaam om met je arts te praten als je zwanger wilt worden.

Waarom begin je best al vier weken voor je stopt met anticonceptie foliumzuur in te nemen?

Slechts 5 op de 10 vrouwen start tijdig met de inname van foliumzuur. Nochtans is er een zeer goede reden om 4 weken voor je zwanger wilt worden ermee te beginnen. Zo geef je je lichaam voldoende tijd om de nodige voorraad foliumzuur op te bouwen die je tijdens je zwangerschap nodig hebt. Tijdens de zwangerschap vergroot namelijk de behoefte aan foliumzuur. Deze verhoogde behoefte kan moeilijk alleen door een gevarieerde voeding gedekt worden. Daarom wordt aangeraden dat vrouwen met een zwangerschapswens een supplement foliumzuur innemen van 0,4 mg/dag. Vergeet ook niet dat meteen na de bevruchting vanuit de neurale buis de ontwikkeling start van het centrale zenuwstelsel bij je ongeboren baby. Daaruit ontstaan later de hersenen en het ruggenmerg. De neurale buis is een open sleuf die tijdens de eerste 6 weken van de zwangerschap dichtgroeit. Foliumzuur speelt een belangrijke rol in de correcte sluiting van de neurale buis. Na 6 weken zwangerschap is dat proces al voltooid en onveranderbaar!

Wat zijn de effecten op je lichaam als je het inneemt en niet zwanger bent?

In het algemeen (dus ook buiten de zwangerschap) is foliumzuur goed voor een normale werking van het immuunsysteem en normale psychologische functies zoals concentratie, leren, geheugen, redeneren en stressbestendigheid. Bovendien draagt foliumzuur bij tot de vermindering van vermoeidheid.

Welke dosis foliumzuur moet je innemen?

Als je van plan bent om zwanger te worden, is een dagelijkse inname van 0,4 mg foliumzuur aangeraden. Start minstens 4 weken voor de bevruchting (dus voor je stopt met het gebruik van een voorbehoedsmiddel). Wanneer jij of iemand in je familie al eerder een kindje had met een open ruggetje of open schedel, overleg dan met je huisarts of gynaecoloog. Je hebt dan een hogere dosis foliumzuur nodig. Ook in andere gevallen kan een hogere dosis nodig zijn, zoals bij diabetes of sikkelcelanemie en bij het gebruik van anti-epileptica of na een maagverkleining. Je arts zal je hierin adviseren. 

Tot wanneer neem je best je dagelijkse dosis foliumzuur in?

Je neemt best foliumzuur tot de 12e week van je zwangerschap. Het is mogelijk dat je arts je in bepaalde omstandigheden aanraadt om foliumzuur verder in te nemen na de eerste 12 weken van je zwangerschap, bijvoorbeeld ter ondersteuning van een normale bloedvorming.

Wat als je onverwacht zwanger bent en nog niet gestart bent met foliumzuur?

Normaal wordt aangeraden om minstens een maand voordat je met je voorbehoedsmiddel stopt te beginnen met het innemen van foliumzuur. Ben je onverwacht zwanger dan kun je ook beginnen als je juist zwanger bent. Doe het zo snel mogelijk en blijf zeker dagelijks je foliumzuur innemen tot de 12e week van je zwangerschap.

Als ik het vergeten ben in te nemen, neem ik er de volgende dag dan twee?

Neen. Neem geen dubbele dosis van het supplement foliumzuur in om een vergeten tablet in te halen. Probeer de aanbeveling om dagelijks een supplement met 0,4 mg foliumzuur in te nemen gedurende ten minste 1 maand voor en tot 3 maanden na de bevruchting zo goed mogelijk op te volgen. Inname op een vast tijdstip kan hierbij helpen. Een dagelijkse inname van 0,4 mg foliumzuur van minstens 4 weken voor je met je voorbehoedsmiddel stopt en gedurende het eerste trimester van je zwangerschap vermindert het risico op een baby met een open ruggetje of een ander neuraalbuisdefect met minstens 50 %.

Alle veelgestelde vragen