Een open ruggetje. Wat is dat?

Spina bifida of een open ruggetje is een aangeboren aandoening die het gevolg is van een ontwikkelingsstoornis van het ruggenmerg en de wervelkolom . Deze afwijking komt voor bij ongeveer 0,45 op de 1000 zwangerschappen. Spina bifida wordt ook wel een neuraalbuisdefect genoemd. Naast spina bifida bestaan er nog andere neuraalbuisdefecten, zoals...
Lees meer

Foliumzuur innemen: begin op tijd!

Artsen en andere gezondheidsmedewerkers zijn het erover eens dat je foliumzuur het best inneemt voor en tijdens je zwangerschap. Zo verklein je het risico op een kindje met open rug of andere neuraalbuisdefecten met minstens 50%.
Lees meer

Wat zijn zwangerschapsstriemen en hoe vermijd je ze?

Zwangerschapsstriemen zijn een soort littekens die zichtbaar worden bij 90% van de zwangere vrouwen. Dit komt omdat de huid bij de meeste zwangerschappen te snel moet uitzetten. Daardoor gaan er binnenin scheurtjes vertonen die, eens ze genezen zijn, als littekens zichtbaar zijn op de huid. Maar kan je ze ook vermijden?
Lees meer

Daarom is foliumzuur goed bij zwangerschap!

Wie zwanger wil worden, doet er goed aan preventief (en dagelijks) 0,4 mg foliumzuur in te nemen. Je begint best al 4 weken voor je stopt met anticonceptie. Zo bouwt je lichaam voldoende reserve op. En dat is nodig, want het is niet alleen goed voor de baby, er zijn ook positieve effecten voor de moeder.
Lees meer

10 tips voor een gezonde zwangerschap

Dagelijks 0,4 mg foliumzuur innemen, is een eerste stap op weg naar een gezonde zwangerschap. Maar om de kans op een blakende baby te verhogen, neem je best ook de volgende adviezen ter harte.
Lees meer

Wat kan je doen tegen zwangerschapsjeuk?

Heb je tijdens de zwangerschap last van zwangerschapsjeuk (Prurigo gravidarum)? Je bent niet de enige. Volgens sommige bronnen krijgt tot 20% van de zwangere vrouwen er mee te maken. De jeuk kan bovendien samengaan met huiduitslag, maar dit is zeker niet altijd het geval. Hoe ontstaat zwangerschapsjeuk, op welk moment tijdens de zwangerschap treedt...
Lees meer

Zomers zwanger? Geniet ervan!

Ben je zwanger en komt de zomer eraan? Geniet dan van de zon, maar neem je voorzorgen. Hier vind je enkele tips om zwanger de zomer in te gaan.
Lees meer

Beter zwanger in de zomer of in de winter?

Of je nu zwanger bent in de zomer of in de winter. Elk seizoen heeft z’n voor- en nadelen. Hier vind je enkele tips om er bij koud én warm weer het beste van te maken en zorgeloos te genieten van je zwangerschap.
Lees meer

Zwanger en op reis gaan? Zo pak je het aan!

Mag je nog op reis gaan als je zwanger bent? Een vraag die veel vrouwen zich stellen. Voor de meeste zwangere vrouwen kan dit zeker, alleen vergt het wat extra voorbereidingswerk. We sommen enkele do’s en don’ts op zodat je met een gerust hart kan genieten van je vakantie.
Lees meer

Nog vragen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over foliumzuur of zwangerschapsstriemen?
Vraag ernaar bij je dokter of apotheker!