Wat kan je doen tegen zwangerschapsjeuk?

Heb je tijdens de zwangerschap last van zwangerschapsjeuk (Prurigo gravidarum)? Je bent niet de enige. Volgens sommige bronnen krijgt tot 20% van de zwangere vrouwen er mee te maken. De jeuk kan bovendien samengaan met huiduitslag, maar dit is zeker niet altijd het geval. Hoe ontstaat zwangerschapsjeuk, op welk moment tijdens de zwangerschap treedt het op en wat kan je eraan doen? Het antwoord vind je hier.

 

Vroege zwangerschapsjeuk

In het eerste trimester van de zwangerschap treedt de zogenaamde ‘vroege vorm van zwangerschapsjeuk’ (early-onset prurigo of pregnancy) op. Recent onderzoek heeft aangetoond dat de meeste vrouwen met een vroege vorm van zwangerschapsjeuk een vorm van atopisch eczeem blijken te hebben. Atopisch eczeem is een aandoening die meestal begint op kinderleeftijd bij mensen die hiervoor een erfelijke aanleg hebben.

Omdat het tijdens de zwangerschap het hele immuunsysteem door elkaar gegooid wordt, kan atopisch eczeem net dan voor het eerst ontstaan. De helft van het kindje in de baarmoeder is immers van de partner, waardoor het afweersysteem aanpassingen ondergaat om afstotingsreacties te voorkomen.

De behandeling van de vroege vorm van zwangerschapsjeuk is gelijkaardig aan de standaardbehandeling van atopisch eczeem. De huid hydrateren en vet houden is de eerste belangrijke stap. Jeukstillende crèmes kunnen ook een uitkomst bieden, maar, alvorens jeukstillende medicijnen te gebruiken, raadpleeg je best je arts of apotheker.

 

Late zwangerschapsjeuk

Tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap kan een ‘late vorm van zwangerschapsjeuk’ (late-onset prurigo of pregnancy) optreden. Deze specifieke vorm van zwangerschapsjeuk komt door de ophoping van galzouten in de lever en in het lichaam. De medische term van dit fenomeen is zwangerschapscholestase. De verhoogde concentratie galzouten veroorzaken een hevige jeuk over het hele lichaam, maar voornamelijk aan armen, benen, handpalmen of voetzolen. Door het hevige krabben, kan de huid beschadigd raken.

Ook typisch aan deze vorm van zwangerschapsjeuk is dat de jeuk voornamelijk ‘s nachts hevig is. Na de bevalling verdwijnt de jeuk spontaan na 1 tot 2 dagen. Je arts kan door een bloedonderzoek (meting van bilirubine) vaststellen of het gehalte galzouten in het bloed verhoogd is.

Hoe behandel je de late vorm van zwangerschapsjeuk of zwangerschapscholestase? Een lichte jeuk kan je, zoals bij de vroege vorm, behandelen met hydraterende of jeukstillende producten. Bij erge vormen kan je arts ook besluiten om te proberen de hoeveelheid galzouten in het bloed te doen dalen met bepaalde geneesmiddelen op voorschrift, zoals ursodeoxycholzuur of colestyramine.

 

Tips bij jeuk

Er wordt wel eens beweerd dat jeuk erger is dan pijn. Met deze tips kan je de jeuk alvast verminderen en/of helpen voorkomen.

  • De huid hydrateren is van primair belang als je zwangerschapsjeuk wil verminderen. Elastea is een product op basis van palmitoylethanolamide (PEA). Dit bestanddeel draagt niet alleen bij aan de preventie van striemen maar helpt ook om het trekkerig gevoel en de jeuk op je huid te verminderen. Bovendien heeft Elastea balsem ook een hydraterend effect.
  • Probeer zoveel mogelijk zachte en fijngeweven stoffen te dragen, zoals zijde of katoen, en vermijd wol of synthetische stoffen.
  • Het is wellicht lastig, maar niet krabben is de boodschap. Door te krabben kan er een vicieuze cirkel ontstaan (de zogenaamde jeukcirkel), waardoor de jeuk steeds erger wordt en er steeds meer krabletsels ontstaan.
  • Verzorg je huid door voldoende te hydrateren en gebruik zo weinig mogelijk zepen en detergenten. Geef bovendien de voorkeur aan hypoallergene zepen.
  • Vermijd te warme douches of baden, want deze kunnen de huid uitdrogen, wat de jeuk dan weer kan verergeren.

 

Heb je nog vragen over zwangerschapsjeuk? Vraag advies aan je apotheker of arts.
Bronartikel: https://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/zwangerschapsjeuk.htm

Elastea smeren

Deel het met je netwerk via sociale media