Ben je zwanger tijdens de zomer? Geniet dan van de zon, maar neem je voorzorgen. Hier vind je enkele tips om zwanger de zomer in te gaan.

Zwanger in de zon

Zon geeft je niet alleen een mood boost. Het is ook een belangrijke bron van vitamine D. Blootstelling van de huid aan UVB straling is belangrijk voor de synthese van vitamine D en dus noodzakelijk om een voldoende vitamine D gehalte te verzekeren. Vitamine D draagt o.a. bij tot de instandhouding van normale botten.
Een tekort aan vitamine D komt nog frequent voor bij zwangere vrouwen in België en is oorzaak van een tekort bij je ongeboren baby en een onvoldoende aanbreng tijdens de zuigelingenperiode.
In landen zoals België is synthese door de huid enkel mogelijk van april tot en met oktober. Een korte dagelijkse blootstelling aan de zon van minimum 15 minuten wordt aanbevolen om een voldoende synthese door de huid te garanderen (minstens hoofd en handen ontbloot, bij voorkeur ook de armen en/of benen). Zonnebrand dient echter steeds vermeden te worden.
Lekker languit zonnen mag natuurlijk ook, maar...

Let op bij het zonnen

Ben je een zonneklopper, dan is goed insmeren met zonnecrème met hoge beschermingsfactor altijd het eerste wat je moet doen. Bovendien maakt een zwangerschap de huid nog gevoeliger voor zonnestralen.
Ook loop je het risico op een zwangerschapsmasker. Deze bruine pigmentvlekjes komen vooral voor in het gelaat, namelijk op de wangen, bovenlip, kin en het voorhoofd. Meestal verdwijnen de vlekjes vanzelf, en dit geleidelijk in de loop van het jaar na de zwangerschap. Soms zijn ze echter hardnekkig en moeilijk te behandelen of kunnen ze terugkeren. Een zwangerschapsmasker wordt door vele toekomstige mama's als storend ervaren gezien het onesthetische karakter. Voorkomen is dus beter en dat betekent smeren, smeren en smeren. Minimaal om de twee uur, altijd herhalen na het zwemmen, en met een zonnebrandcrème met een voldoende hoge beschermingsfactor. Het dragen van een zonnehoed en tijdig de schaduw opzoeken helpt ook om een zwangerschapsmasker te voorkomen.
Vermijd ook lichtgevoelige schoonheidsproducten zoals parfum en blijf uit de zon op het heetste moment van de dag (tussen 12 en 16 uur).

Zorg voor verkoeling

Zonnen houdt dus niet meteen een risico in voor je baby. Maar je moet natuurlijk niet overdrijven. Je moet zeker vermijden dat je oververhit of uitgedroogd geraakt. Trouwens, met je dikke buik op het strand gaan liggen… Niet echt comfortabel. En: tijdens de zwangerschap hebben sommige vrouwen het sneller warm (en zweet je meer dan normaal), houdt je lichaam makkelijker vocht vast en geraak je sneller buiten adem. Luchtig kleden, af en toe een verfrissende duik (dan voel je je even heerlijk gewichtloos), een coole zonnehoed opzetten, verkoeling opzoeken, genoeg drinken (meer dan 1,5 liter water of af en toe een mocktail) en vooral heel veel dolce far niente is de boodschap. Laat de zomer maar komen!

Ben je (hoog)zwanger en heb je vragen over hoe je comfortabel en gezond de zomer doorkomt? Raadpleeg je huisarts en/of gynaecoloog.

Zomers zwanger? Geniet ervan!

Deel het met je netwerk via sociale media