Mag je nog op reis gaan als je zwanger bent? Een vraag die veel vrouwen zich stellen. Voor de meeste zwangere vrouwen kan dit zeker, alleen vergt het wat extra voorbereidingswerk. We sommen enkele do’s en don’ts op zodat je met een gerust hart kan genieten van je vakantie.

Reis in je tweede trimester

Het is raadzaam je reis te plannen tijdens het tweede trimester van je zwangerschap (14 – 27 weken). Je lichaam is het dan al gewend om zwanger te zijn, en je bent dan eindelijk verlost van die vervelende ochtendmisselijkheid. Reizen met het vliegtuig in het derde trimester vereist de nodige voorzichtigheid. Vanaf 36 weken zullen luchtvaartmaatschappijen je doorgaans ook niet meer toelaten op het vliegtuig, dus je stelt je reis dan beter uit.

Bespreek jouw reisplannen

Bespreek jouw reisplannen met de huisarts of gynaecoloog. Voor de meeste zwangere vrouwen vormt reizen geen risico.  Je arts zal je op de hoogte brengen indien er toch bezwaren zouden zijn.
Neem geen (reis)medicatie in zonder je zorgverlener te raadplegen.
Je arts kan je ook informatie geven over (verre) landen met meer kans op infecties.

Bereid je extra goed voor

Een goede voorbereiding is belangrijk als je op reis gaat, en al zeker als je een baby verwacht. Ga je op reis met het vliegtuig? Reserveer dan zitplaatsen met meer beenruimte (en liefst niet te ver van het toilet). Plan regelmatig pauzes in om je benen te strekken zowel tijdens een vlucht als ook op autovakanties om de bloedcirculatie te bevorderen. Drink en eet regelmatig.

Informeer vooraf bij de luchtvaartmaatschappij naar de specifieke regels als je met het vliegtuig wil reizen. Vaak vragen ze een doktersattest dat er geen medische bezwaren zijn om te vliegen vanaf de 28ste zwangerschapsweek.

Las voldoende rustmomenten in tijdens je vakantie en vermijd activiteiten die te veel risico’s inhouden (bv. duiken).

Verwittig je gynaecoloog ook voordat je vertrekt. Hij kent jouw persoonlijke situatie en kan je ook het beste advies meegeven. Neem bovendien altijd je medische gegevens en de contactgegevens van je gynaecoloog mee. Een voorbereide vrouw is er twee waard!

Lig geen hele dag te zonnebaden

Niets zo zalig als enkele uurtjes aan het strand genieten van de zon. Maar als je zwanger bent, is je huid vaak gevoeliger, verbrand je gemakkelijker en droogt de huid sneller uit. Je moet zeker ook vermijden dat je oververhit of uitgedroogd geraakt.

Goed insmeren met zonnecrème (hoge beschermingsfactor), extra bescherming meenemen (een parasol, sjaal, …), uit de zon blijven tijdens de piekuren en een flesje water bij de hand houden is dus de boodschap!

Water en voeding

Het drinken van ongezuiverd water of bronwater is af te raden aangezien dit besmet kan zijn of schadelijke stoffen bevatten. In landen waar je niet zeker bent of het kraantjeswater goed gezuiverd is, drink je best dus enkel flessenwater (ook om je tanden te poetsen). 
Pas strikt de richtlijnen toe inzake voeding. Op reis weet je niet zeker of groenten, fruit en kruiden goed gewassen werden en of alle materiaal voor het bewerken van vlees en groenten grondig afgewassen werd. Daarom kies je buitenshuis beter voor gekookte groenten en goed doorbakken vlees. Ook gerechten waarin rauwe eieren verwerkt zijn, worden afgeraden.

Plan geen al te verre reizen

Een reis naar een exotisch land klinkt misschien als de ultieme relaxvakantie. Toch boek je tijdens je zwangerschap misschien beter een vakantie wat dichterbij. Zo ben je sneller thuis in geval van nood, en heb je veel minder kans op tropische ziektes.  Zo zijn bv. reizen naar gebieden waar vaak malaria, gele koorts of het zikavirus voorkomen afgeraden als je zwanger wil worden of zwanger bent. En zeg nu zelf: Europa heeft genoeg te bieden om er eens helemaal tussenuit te zijn!

Kortom: reizen tijdens je zwangerschap? Of je nu het vliegtuig, de wagen, trein of boot neemt, doe gerust en geniet ervan!

Zwanger en op reis gaan

Deel het met je netwerk via sociale media