Artsen en andere gezondheidsmedewerkers zijn het erover eens dat foliumzuur de vitamine bij uitstek is die je aandacht vraagt voor en tijdens je zwangerschap. Toch start maar 5 op de 10 vrouwen op tijd met de inname van voldoende foliumzuur.

Waarom vroeg starten?

Waarom begin je best al 4 weken voor je stopt met anticonceptie foliumzuur in te nemen? Het antwoord ligt voor de hand: door dagelijks de aanbevolen hoeveelheid van 0,4 mg in te nemen, bouw je de nodige voorraad op voor tijdens je zwangerschap. En die heb je nodig, want meteen na de bevruchting start vanuit de neurale buis de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel bij je ongeboren baby. Daaruit ontstaan later de hersenen en het ruggenmerg. De neurale buis is een open sleuf die tijdens de eerste 6 weken van de zwangerschap dichtgroeit. Foliumzuur speelt een belangrijke rol in de correcte sluiting van de neurale buis. Al na 6 weken zwangerschap is dat proces voltooid en onveranderbaar! 

Dagelijks 0,4 mg foliumzuur

Tijdig beginnen met de inname van extra foliumzuur is dus geen overbodige luxe, want alleen door gezond en gevarieerd te eten (zie: ‘Waar zit foliumzuur in?’) dek je de verhoogde behoefte niet. Informeer je daarom tijdig bij je dokter of apotheker. Via dagelijkse inname van een supplement met 0,4 mg foliumzuur vergroot je de kans op een gezonde zwangerschap en verklein je het risico op een open ruggetje (spina bifida) en andere neuraalbuisdefecten bij je kind met minstens 50%. 

Vragen over foliumzuur en het gebruik ervan voor en tijdens je zwangerschap?

Vraag ernaar bij je dokter of apotheker! 
 

Te laat

Deel het met je netwerk via sociale media