Bij een zwangerschap let je maar beter extra goed op wat je eet als jij en je kind voldoende voedingsstoffen willen binnenkrijgen. Maar zelfs een gezond en gevarieerd eetpatroon volstaat niet om genoeg foliumzuur op te nemen. Daar heb je nog een extraatje voor nodig.

Actieve voedingsdriehoek

Gevarieerd en vers eten is altijd belangrijk. Zeker als je zwanger wil worden. Houd je daarom ook tijdens je zwangerschap aan de actieve voedingsdriehoek. Eet dagelijks in de juiste verhouding uit de verschillende groepen van de actieve voedingsdriehoek:  meer uit de grote groepen (bv. verse groenten en fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, vis) en minder uit de kleine groepen  (bv. smeer- en bereidingsvet, restgroep). Drink voornamelijk water en vermijd ultrabewerkte voeding zoveel mogelijk.  Een aantal voedingswaren dienen echter gemeden te worden tijdens de zwangerschap indien je geen antistoffen hebt voor toxoplasmose (‘kattenziekte’) en ter preventie van een listeriose voedselinfectie (zie ‘10 tips voor een gezonde zwangerschap’).  Door het volgen van de actieve voedingsdriehoek krijg je meteen al heel wat foliumzuur (vitamine B11 of B9) binnen.

Bronnen van foliumzuur

Foliumzuur komt in de vorm van folaat voor in heel wat basisproducten die bovenaan de voedingsdriehoek staan. Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi’s en meloen.  Het is nuttig om te weten dat het bereiden van groenten  de concentratie sterk kan doen dalen, in het bijzonder in contact met water (bv. koken/blancheren, foliumzuur blijft gedeeltelijk achter in het gebruikte water). Volkoren graan en- zuivelproducten bevatten eveneens foliumzuur. Een volwassene zal normaal door gezond en gevarieerd te eten voldoende foliumzuur opnemen. In het vooruitzicht van een zwangerschap is het echter aangeraden extra foliumzuur in te nemen.

Extra foliumzuur bij zwangerschap

Als je zwanger wil worden, heeft je lichaam een grotere dosis foliumzuur nodig. Gezond eten volstaat dan niet om aan die aanbevolen hoeveelheid te geraken. Daarom wordt aangeraden je lichaam te versterken met extra 0,4 mg foliumzuur in de vorm van een voedingssupplement ten minste 1 maand voor de bevruchting en gedurende het eerste trimester van de zwangerschap . Zo kun je het risico op een kind met open ruggetje (spina bifida) en andere neuraalbuisdefecten met minstens 50 procent verminderen.

Vragen over foliumzuur en het gebruik ervan voor en tijdens je zwangerschap?

Vraag ernaar bij je dokter of apotheker! 
 

groene sla

Deel het met je netwerk via sociale media