Wie zwanger wil worden, doet er goed aan preventief (en dagelijks) 0,4mg foliumzuur in te nemen. Je begint best al 4 weken voor je stopt met anticonceptie. Zo bouwt je lichaam voldoende reserve op. En dat is nodig, want het is niet alleen goed voor de baby, er zijn ook positieve effecten voor de moeder.

Vorming placenta & groei foetus

Foliumzuur speelt een rol in het celdelingsproces en draagt bijgevolg bij tot de weefselgroei van de moeder. Bovendien ondersteunt foliumzuur een normale bloedvorming. Zo helpt foliumzuur bij het vergroten van de rode bloedcelmassa van de moeder, de vorming van de placenta en de groei van de foetus, baarmoeder en borsten. 

50% minder risico op open rug of andere neuraalbuisdefecten

Voor de baby verkleint een dagelijkse inname van 0,4 mg foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap (aanbevolen tot in de 12e week van de zwangerschap) het risico op een open ruggetje (spina bifida) en andere neuraalbuisdefecten met minstens 50%. Het risico volledig uitsluiten is onmogelijk omdat er nog andere risicofactoren voor het ontstaan van neuraalbuisdefecten bestaan. Maar dankzij een eenvoudig ‘dagritueel’ – een dagelijkse inname van 0,4 mg foliumzuur – kun je al een sterke tot zeer sterke vermindering van het risico bereiken. Vraag advies bij je dokter of apotheker.

Lees ook: ‘Wat doet foliumzuur voor en tijdens je zwangerschap?

Vragen over foliumzuur en het gebruik ervan voor en tijdens je zwangerschap?

Vraag ernaar bij je dokter of apotheker!

Goed bij de zwangerschap

Deel het met je netwerk via sociale media