Artsen en andere gezondheidsmedewerkers zijn het erover eens dat je foliumzuur het best inneemt voor en tijdens je zwangerschap. Zo verklein je het risico op een kindje met open rug of andere neuraalbuisdefecten met minstens 50%.

4 WEKEN VOOR DE BEVRUCHTING

Als je zwanger wil worden, heeft je lichaam een grotere hoeveelheid foliumzuur nodig. Alleen door gezond en gevarieerd te eten dek je de verhoogde behoefte niet. Om je lichaam de tijd te geven die voorraad op te bouwen, start je best minstens 4 weken voor je geplande zwangerschap (een maand voor je met je voorbehoedsmiddel stopt) met de dagelijkse inname van 0,4 mg foliumzuur. Meteen na de bevruchting begint immers het centrale zenuwstelsel bij je ongeboren baby zich te ontwikkelen vanuit de neurale buis. Daaruit ontstaan later de hersenen en het ruggenmerg. De neurale buis is een open sleuf die tijdens de eerste 6 weken van de zwangerschap dichtgroeit. Foliumzuur speelt een belangrijke rol in de correcte sluiting van de neurale buis. Dit proces is al voltooid bij de zesde zwangerschapsweek. Tijdig je lichaam versterken met voldoende foliumzuur is dus de boodschap (zie ‘5 op 10 vrouwen start te laat met foliumzuur!’).

Tot de Twaalfde week van de zwangerschap

In België is het risico op een kindje met open rug en andere neuraalbuisdefecten klein: ongeveer 1 op 1000. De gevolgen zijn echter ernstig genoeg om via preventieve en dagelijkse inname van 0,4 mg foliumzuur dit risico te verkleinen met minstens 50%. Lukt het niet om 4 weken voor je zwangerschap ermee te starten, dan kun je ook beginnen als je juist zwanger bent. Blijf dagelijks je foliumzuur innemen tot de twaalfde week van je zwangerschap. 

Vragen over foliumzuur en het gebruik ervan voor en tijdens je zwangerschap?

Vraag ernaar bij je dokter of apotheker!
 

Tijd

Deel het met je netwerk via sociale media