In België zal bij ongeveer 1 op 1000 zwangerschappen een kindje met een open rug (spina bifida) en andere neuraalbuisdefecten voorkomen. Het risico is dus klein, maar toch voldoende groot om rekening mee te houden als je zwanger wil worden.

Verminder het risico met 50%

Iedereen hoopt dat zijn kind gezond op de wereld komt. En gelukkig lopen de meeste zwangerschappen ook goed af. Toch bestaat er altijd een risico dat een kind door een open ruggetje of andere neuraalbuisdefecten wordt getroffen. In ongeveer 1 op 1000 zwangerschappen is dat het geval. Door je lichaam te versterken met foliumzuur kan je dat risico met 50% verkleinen. Begin er dan wel op tijd aan (zie ‘5 op 10 vrouwen start te laat met foliumzuur’): neem vanaf 4 weken voor je stopt met anticonceptie tot de 12de week van je zwangerschap elke dag 0,4 mg foliumzuur in. Dat is volgens wetenschappelijke richtlijnen (Hoge Gezondheidsraad, Wereldgezondheidsorganisatie, Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie,…)  de aanbevolen dosis.

Supplement met 0,4 mg foliumzuur

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur ligt bij een zwangerschap dus hoger dan de 0,2 tot 0,3 mg die normaal voor volwassenen wordt aangeraden. Standaard wordt aanbevolen dat vrouwen met een zwangerschapswens hun foliumzuurinname met 0,4 mg per dag verhogen via de inname van een supplement. Wanneer jij of iemand in je familie al eerder een kindje had met een open ruggetje of open schedel, heb je wellicht zelfs een nog hogere dosis dan 0,4 mg foliumzuur nodig. Overleg in dat geval altijd met je huisarts of gynaecoloog. Ook in andere gevallen kan trouwens een hogere dosis nodig zijn, zoals bij diabetes of sikkelcelanemie, bij het gebruik van anti-epileptica of sulfasalazine, of na een maagverkleining. Je arts zal je hierin adviseren. 

Vragen over foliumzuur en het gebruik ervan voor en tijdens je zwangerschap?

Vraag ernaar bij je dokter of apotheker!
 

Adilt belly

Deel het met je netwerk via sociale media