Dagelijks 0,4 mg foliumzuur innemen, is een eerste stap op weg naar een gezonde zwangerschap. Maar om de kans op een blakende baby te verhogen, neem je best ook de volgende adviezen ter harte.

Zo hou je je kind gezond

We wensen het iedereen toe: een mooie zwangerschap en een wolk van een baby! Maar 100% kans op een gezond kind heb je nooit. Toch kun je zelf al heel wat doen om de risico’s voor je ongeboren kindje zo laag mogelijk te houden. We sommen er graag enkele op:

  1. Stop met roken. 
  2. Gebruik geen alcohol of drugs.
  3. Voldoende lichaamsbeweging. Vermijd langdurig zitten.
  4. Neem genoeg tijd om te eten en eet zo gezond en evenwichtig mogelijk, maar eet niet extra veel. Volg de actieve voedingsdriehoek, met uitzondering van een aantal te mijden voedingswaren (zie 5 en 6) en neem extra foliumzuur in (zie: ‘Waar zit foliumzuur in?’). 
  5. Neem preventieve maatregelen met betrekking tot toxoplasmose infecties (kattenziekte) als je geen antistoffen hebt voor toxoplasmose. De toxoplasmoseparasiet komt voor in uitwerpselen van de kat en in vlees van o.a. varkens, schaap en geit. Laat het verschonen van kattenbakken over aan iemand anders en vermijd open zandbakken. Eet geen rauw of onvoldoende verhit/doorbakken vlees.  Spoel alle groenten en fruit extra goed en was je handen grondig na het tuinieren (gebruik bij voorkeur ook handschoenen).
  6. Neem preventieve maatregelen tegen listeriose voedselinfectie: drink enkel gepasteuriseerde of UHT melk, vermijd zachte kazen bereid op basis van rauwe melk, verhit kip, vlees, vis en schaal-/schelpdieren altijd voldoende en vermijd risicoproducten zoals paté, gerookte of gemarineerde vis, voorgesneden salades, softijs, ongekookte of onvoldoende gekookte kant-en-klare maaltijden,….
  7. Neem alleen medicijnen in samenspraak met je arts.
  8. Neem tijdig foliumzuur in (zie: ‘Daarom is foliumzuur goed bij zwangerschap!’).
  9. Bespreek je reisplannen met je arts.
  10. Geniet van je zwangerschap. Je bent nieuw leven aan het maken. Tijd om een aantal zaken te relativeren en stress zoveel mogelijk te vermijden!

Wil je zwanger worden? Bespreek dan je zwangerschapswens met je huisarts en/of gynaecoloog. Hij of zij kan je helpen met de juiste persoonlijke adviezen.
Bekijk voor meer informatie en tips over gezondheid en zwanger worden ook de website van de Vlaamse Overheid: http://www.gezondzwangerworden.be/.
 

10 tips

Deel het met je netwerk via sociale media