Foliumzuur is een vitamine. Je vindt het in de vorm van folaat terug in verse groenten, vooral groene groenten, maar ook in fruit en andere producten (zie: ‘Waar zit foliumzuur in?’). Het is goed voor de gezondheid en vooral aan te raden voor wie zwanger wil worden.

Dagelijkse aanbevolen hoeveelheid

Iedereen heeft foliumzuur nodig om gezond te blijven. Het bevordert mee het celdelingsproces, een normale bloedvorming en draagt bij tot een normale werking van het immuunsysteem. Daarnaast is foliumzuur ook goed voor normale psychologische functies zoals de concentratie, het leer- en redeneervermogen, het geheugen en de stressbestendigheid. Bovendien speelt foliumzuur een rol bij de vermindering van vermoeidheid. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bedraagt 0,2 tot 0,3 mg voor volwassenen. Houd er wel rekening mee dat sommige medicijnen de opname of verspreiding van foliumzuur in het lichaam kunnen tegenwerken (bv. bepaalde anti-epileptica). 

Groene groenten

Als je gezond en gevarieerd eet, haal je normaal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zonder problemen. Zorg er dan wel voor dat je verse groenten en fruit op het menu zet. Foliumzuur zit immers in de vorm van folaat in vooral groene (blad)groenten zoals sla, spinazie, broccoli en spruiten. Daarnaast vind je het ook in peulvruchten, sommige fruitsoorten (bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi’s en meloen), volkoren- en melkproducten. 

Extra foliumzuur bij zwangerschap

Maar zelfs al eet je supergezond, voor en tijdens een zwangerschap heeft je lichaam nood aan extra foliumzuur. Een preventieve en dagelijkse inname van een supplement met 0,4 mg foliumzuur kan immers het risico op een kindje met een open rug en andere neuraalbuisdefecten verkleinen met minstens 50%. Het speelt bovendien een rol in het celdelingsproces en draagt bijgevolg bij tot de weefselgroei van de moeder. Verder ondersteunt foliumzuur een normale bloedvorming. Zo draagt foliumzuur bij tot het vergroten van de rode bloedcelmassa van de moeder, de vorming van de placenta en de groei van de foetus, baarmoeder en borsten.

Vragen over foliumzuur en het gebruik ervan voor en tijdens je zwangerschap?

Vraag ernaar bij je dokter of apotheker!
 

woman pregnant

Deel het met je netwerk via sociale media