Of je nu zwanger bent in de zomer of in de winter. Elk seizoen heeft z’n voor- en nadelen. Hier vind je enkele tips om er bij koud én warm weer het beste van te maken en zorgeloos te genieten van je zwangerschap.

Drink voldoende

Om de waterbalans in evenwicht te houden is het belangrijk om voldoende water te drinken. De aanbevelingen voor volwassenen komen neer op ongeveer 1,5 liter water per dag bovenop wat via voedingsmiddelen wordt opgenomen. Als je zwanger bent, wordt zelfs aanbevolen nog een beetje extra water in te nemen.
Tijdens je zwangerschap houdt je lichaam makkelijker vocht vast en kan je last hebben van gezwollen onderbenen en voeten. Dit is meestal erger tijdens warme dagen. Ook om deze reden is het belangrijk om voldoende te drinken.
Bij zomerse temperaturen lijkt regelmatig drinken logisch, maar ook in de winter is hydrateren een must. Dus, warm of koud, drink voldoende (minstens 1,5 liter water per dag).

Bescherm je huid

In de zomer is het zalig in de zon. Maar, je huid is extra gevoelig door de hormonen. Je verbrandt sneller en UV stralen kunnen een zwangerschapsmasker veroorzaken. De bruine vlekken zijn vaak wel minder zichtbaar tijdens de wintermaanden, maar in het voorjaar duiken ze weer duidelijker/donkerder op door de hogere blootstelling aan UV stralen. Lees de blog ‘Zomers zwanger? Geniet ervan!’ voor meer tips over zonnen tijdens je zwangerschap.
Droge koude lucht in de winter droogt je huid uit.
Hou die zonnebrandcrème en hydraterende crème daarom bij de hand.

Doe het rustig aan

Zomerse hitte kan tijdens een zwangerschap voor oncomfortabele situaties zorgen. Je hebt het sneller warm en de minste inspanning maakt je moe. In de winter is het dan weer vooral opletten voor ijs en sneeuw als je de deur uitgaat. Met je dikke buik sta je ook minder stabiel op je benen. Extra gevaarlijk voor valpartijen.

Draag aangepaste kledij

Een dikke trui en stevige schoenen om je in de winter warm te houden en veilig door de weer en wind te loodsen. Een luchtig kleedje en comfortabele sandalen om je bij zwoele temperaturen lekker koel te houden. Voor elk seizoen een aangepaste garderobe!

Reis met mate

Ben je zwanger, dan zijn verre exotische reizen af te raden. Zowel in de zomer als in de winter. Organiseer liever een citytrip of uitstapje dichtbij. Bespreek jouw reisplannen best met de huisarts of gynaecoloog. Lees de blog ‘Zwanger en op reis gaan? Zo pak je het aan!’ voor meer informatie.
Skiën? Sporten waarbij het risico op vallen verhoogd is, zijn eerder af te raden. Je ski-ervaring, de duur van de zwangerschap en de hoogte van het skigebied zijn belangrijke bepalende factoren. Bespreek je sportactiviteiten dus best met je gynaecoloog of huisarts.

Eet gezond

Een gezonde en evenwichtige voeding is belangrijk bij kinderwens of zwangerschap. De voedingsdriehoek is hierbij een handig hulpmiddel. Bij kinderwens of zwangerschap zijn er echter nog enkele bijkomende aandachtspunten. Zo dienen vrouwen met een kinderwens extra foliumzuur in te nemen en dienen bepaalde voedingsmiddelen vermeden te worden om een toxoplasmose infectie of listeriose voedselinfectie te voorkomen (meer informatie vind je in de blog ‘10 tips voor een gezonde zwangerschap’).
De zon is een belangrijke bron voor vitamine D. In landen zoals België is synthese door de huid enkel mogelijk van april tot en met oktober. Een korte dagelijkse blootstelling aan de zon van minimum 15 minuten wordt aanbevolen om een voldoende synthese door de huid te garanderen (minstens hoofd en handen ontbloot, bij voorkeur ook de armen en/of benen). Een tekort aan vitamine D komt echter nog frequent voor bij zwangere vrouwen.
Door op je voeding te letten zorg je er al voor dat je lichaam voldoende voedingsstoffen opneemt. Trakteer jezelf dus maar op een kom verse wintersoep of een heerlijk zomers slaatje.

Bescherm jezelf tegen griep...

Last but not least, een wintertip: voorkom dat je de griep krijgt. Een goede nies-, hoest- en handhygiëne is hierbij een goede start. Zwangere vrouwen lopen een groter  risico  om complicaties te ontwikkelen of ernstiger ziek te worden. Tijdens het tweede en derde trimester van je zwangerschap is dit risico nog groter. De koorts, die veroorzaakt wordt door de ziekte, kan eveneens nadelige gevolgen hebben voor je ongeboren baby.
Vaccinatie is aangeraden voor alle vrouwen die in het 2de en 3de trimester van de zwangerschap zullen zijn tijdens het griepseizoen. Het vaccin is veilig in elk trimester van de zwangerschap, maar wordt bij voorkeur vanaf de 14de zwangerschapsweek toegediend. Vanaf drie maanden zwangerschap krijg je trouwens een tegemoetkoming voor het griepvaccin.
Voor kinkhoest, een besmettelijke ziekte van de luchtwegen, is vaccinatie voor iedere zwangere vrouw aanbevolen tussen week 24 en week 32 van de zwangerschap, ongeacht of de vrouw voordien een herhalingsinenting kreeg. Een vaccinatie tegen kinkhoest is gratis.

Ben je (hoog)zwanger en heb je vragen over een gezonde zwangerschap? Raadpleeg je huisarts en/of gynaecoloog.

Beter zwanger in de zomer of in de winter?

Deel het met je netwerk via sociale media